EXPLORE2019-12-04T21:42:12+00:00

TRANSYLVANIA LEGENDS

Zona Transilvaniei reuneşte puternicii Munţi Carpaţi, dealurile pline de culoare, podișurile, şesurile și râurile șerpuitoare, într-un tablou de vis.

Legendele istorice ale triburilor dacice, ale împăraților romani, ale lui Matei Corvin, Baba Novac, Avram Iancu și alte figuri proeminente au pus amprenta asupra regiunii. Trebuie să menționăm, de asemenea, poveștile notabile care au apărut de la castele vechi și reședințe nobiliare.

Județul Cluj oferă vizitatorului curios mai multe opțiuni: explorarea munților, centre istorice, minele de sare, chei, culturi și legende locale.

PARCUL BALNEAR TOROC

Parcul balnear Toroc a fost inaugurat în anul 2010 și este de atunci principala atracție a orașului pe timp de vară și nu numai. Acesta cuprinde un bazin natural mare cu apă sarată, un bazin cu apă dulce, bazine cu nămol, piscina interioară, piscine pentru copii, jacuzzi, plajă cu gazon si plajă cu nisip.
Vă puteți, deasemenea, petrece timpul pe terenurile sportive (tenis, fotbal).

SALINA OCNA DEJ

Încă în funcțiune pentru exploatarea sării, Salina Ocna Dej reprezintă o adevarată atracție turistică. Poziționată sub dealul de la marginea Dejului, mina este săpată într-un strat gigantic de sare (cu o lungime de 5 km, lățime de 3 km și grosime de 150 m). În interiorul său, la 80 m adâncime, a fost construită, începând cu anul 2000, o bisericuță a cărei ornamentare s-a realizat prin sculptarea în pereții de sare a unor elemente brâncușiene. Lângă biserică este amenajat un spațiu de agrement, care include un teren de fotbal, spații cu mese precum si leagăne, tobogane și balansoare.

MĂNĂSTIREA NICULA

Mănăstirea Nicula este un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord. Aici s-a aflat renumita icoană pictată în anul 1681 de meșterul Luca din Iclod. Conform unui proces-verbal întocmit de ofițeri austrieci, icoana ar fi lăcrimat între 15 februarie și 12 martie 1699.
Biserica din piatră a mănăstirii a fost edificată între anii 1875 și 1879 pe cheltuiala Episcopiei de Gherla. În anul 1928 Papa Pius al XI-lea a acordat acestui lăcaș statutul de sanctuar marian. Zeci de mii de credincioși vin în pelegrinaj an de an, în special de Sfânta Marie, în 15 august și 8 septembrie.
Mânăstirea Nicula se află la distanță de 16 km de Dej.

BĂILE FIGA

La o distanță de aproximativ 30 km de Dej, Băile Figa se întind pe 15 hectare de teren, iar amenajarea spațiilor a fost astfel gîndită încât stațiunea să ofere un loc perfect de relaxare, dar și o oază de sănatate, având în vedere că apele sărate și nămolul de aici au proprietăți asemanătoare cu cele de la Techirghiol. Un bazin cu apă sărată, o piscină acoperită cu apă dulce, bazine speciale pentru tratament cu nămol, parc de joacă pentru copii, plajă cu nisip, terenuri de sport, terase generoase. Aceasta este oferta cu care Băile Figa iși asteaptă turiștii în fiecare zi.